• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • English
В Осло відбулося урочисте прийняття з нагоди 27-ї річниці Незалежності України та 100-річчя відновлення Української державності
Опубліковано 29 вересня 2018 року о 11:11

Розпочавши у 2014 році майже заново свій шлях до реальної свободи, сьогодні Україна та українська нація переживають момент свого справжнього відродження. Це стало лейтмотивом виступу Посла України в Королівстві Норвегія Вячеслава Яцюка під час урочистого прийняття з нагоди 27-ї річниці Незалежності України та 100-річчя відновлення Української державності, що відбулося у м. Осло 27 вересня 2018 року.

«Внаслідок агресії з боку Росії Україна тимчасово втратила частину своїх територій, але сьогодні Україна повертає собі все інше – свою свободу і гідність, свою історію, свою мову, свою довгоочікувану незалежну Церкву, своє законне місце в європейській родині та повагу своїх міжнародних друзів та партнерів», – наголосив український дипломат.

Вячеслав Яцюк висловив упевненість у збереженні міжнародної солідарності з Україною у протидії російській агресії, адже те, що відбувається і вирішується сьогодні в Україні, стосується кожного члена світової спільноти та матиме вирішальне значення для засадничих принципів міжнародного правопорядку.

Посол України висловив вдячність Прем’єр-міністру Норвегії Ерні Солберг за її чіткий заклик до безумовного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, зроблений нею з трибуни Генеральної Асамблеї ООН 26 вересня 2018 року. Він також подякував Міністру закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорейде за її рішення відвідати в рамках свого першого візиту в нашу державу у вересні 2018 року зруйновані війною території на Донбасі.

Український дипломат підкреслив налаштованість Уряду України продовжувати системні економічні та суспільні реформи, результативність яких підтверджується як стабільним зростанням – третій рік поспіль – української економіки, так і суттєвим посиленням уваги до її можливостей з боку іноземних інвесторів. Вячеслав Яцюк висловив вдячність керівництву норвезьких компаній Scatec Solar, NBT, AICE Hydro, які нещодавно розпочали реалізацію великих інвестиційних проектів в Україні, за їхній переконливий «вотум довіри» українській економіці.

У своєму виступі Посол України привітав суттєве зміцнення українсько-норвезького партнерства, заявивши про налаштованість обох сторін продовжувати зусилля щодо дальшого поглиблення взаємовигідного співробітництва.

Урочисте прийняття, яке було проведене у Дзеркальній залі престижного Grand Hotel Oslo, супроводжувалося насиченою культурною програмою. З найкращими творами українського пісенного спадку перед гостями виступили солісти Київського національного академічного театру оперети Галина Грегорчак-Одринська та Володимир Одринський.

Учасники прийняття мали можливість ознайомитися з виставкою картин української художниці Олени Абессінової. Спеціально для цього урочистого заходу майстриня створила роботу, яка символізує глибокі історичні зв’язки між Україною та Норвегією, що сягають часів Київської Русі та стародавнього Норвезького Королівства. Церемонія відкриття картини, на якій зображені Великий князь Київський Ярослав Мудрий, його дочка, королева Норвегії Єлісавета та її чоловік, король Норвегії Гаральд Суворий, була проведена за участі Посла України в Норвегії Вячеслава Яцюка та очільника Групи дружби з Україною у Стортингу Норвегії Олеміка Томмессена.

Український борщ, вареники, крученики та багато інших смачних страв дозволи гостям урочистого заходу в Осло по достоїнству оцінити українську національну кухню. 

В урочистому прийнятті з нагоди 27-ї річниці Незалежності України та 100-річчя відновлення Української державності взяли участь чільні представники норвезьких політичних та ділових кіл, депутати Стортингу, члени дипломатичного корпусу Осло, норвезькі діячі науки та культури, керівники організацій української громади Норвегії. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux